Jump to content

Recommended Posts

Seems they had an issue with the control panel and / or control box not starting or stopping the engine, and not feeding power out to run the tach or alarms. This was a few years ago, I worked on a D1-20 yesterday that’s ~2.5 years old and has the issue. Evidently a world wide problem on all D series. Other forums have people saying it may have been a bad batch, may have been the official story, although others say they had several parts replaced sometimes more than once to solve it. I’d want to know this was resolved before buying one. 

Link to post
Share on other sites

mattm, yep, that was a real issue for some users. Some had multiple sequential failures, and some units were faulty out of the box. They are now on the 4th (or even 5th?) generation of the engine control box, and the latest ones seem ok. Some people have moved the control box from the standard engine mount to a bulkhead, as the issue was a heat and vibration one. 

Just as a side note, if you have a D series engine with this issue, it can still be started with a wire to the starter soleniod switch  + with 12v. You wont have any instruments, but the engine will go, and can be stopped with the stop lever (marked "STOP") on the engine. Not ideal obviously, but it will get you home!

Other than that, they are a pretty good engine, IMO.

Link to post
Share on other sites

thanks,  my issue has been covered perfectly,  i put a new one in 3 weeks ago, and the box failed after 5hrs, was told they have never seen that before,  yet in talking to other owners it very quickly became apparent it is a well known issue,  my box was replaced under warranty with a warning that i need to get the whole electrics on the boat checked as another failure would not be covered, will have that argument if the time comes,  engine was installed by a volvo dealer and signed off with the 5yr warranty so until that time i dont want to make mods that void that such as shifting the box but i will mark it down to be done the day it comes out of warranty,  given the new engines run so hot i am questioning the placement of the box directly below the heat exchanger.

Link to post
Share on other sites

Just out of interest then, whats the part number on the current unit? (So I can check and see if its the newest one)?

Also, it should not be hotter than any other engine - should run at just under 90c (water temp)....if you have a water temp gauge or the NMEA connection box, so you can see the temp.

Link to post
Share on other sites

Re... not stopping

I discovered by accident that if the batteries have somehow been turned off while the engine is running then the engine stop button won't work. Even if the batteries are turned back on the button will still not stop the engine so you have to resort to the manual engine stop lever located on the engine.

Turning the ignition off then on again (with batteries turned on) and then starting the engine... then everything functions as it should.

Link to post
Share on other sites

According to the Volvo gauge they seem to run at 95 deg... been this way since new and consistent and no issue for 8 years now and 1245hrs. I don't know how accurate Volvo's gauge calibration is though.

One other issue with the D1 series (which Ovlov say nothing and claim no issues despite plenty of evidence on the internet) is the factory placement of the coolant tank. From memory if you heel over a bit on port tack (doesn't even have to be excessive) you can get air into the coolant system and get the temp warning buzzer going off very quickly.... in which the best thing to do is tack and shut down the engine if the buzzer doesn't stop pretty quickly but ideally tacking gets the air out of the coolant and circulating again. The cure is to remotely locate the coolant tank to a place that will remain above the engine when heeled on either tack. This issue was discovered shortly after installation and despite Ovlov investigating  nothing was changed until we did our own research and fixed the fundamental design problem ourselves.

Link to post
Share on other sites

95 seems hot with an 87deg thermostat. Could be the gauge. If you are heeling sufficiently for the header tank to suck air, I'd be worried about oil pressure. If you're heeling that much, then you must be sailing? Why the engine? The old 2000 series has a max angle of 22 deg, not sure on the D series though.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...